Een bijzondere verjaardag - Reisverslag uit Port Elizabeth, Zuid-Afrika van Laura Walker - WaarBenJij.nu Een bijzondere verjaardag - Reisverslag uit Port Elizabeth, Zuid-Afrika van Laura Walker - WaarBenJij.nu

Een bijzondere verjaardag

Door: Laura

Blijf op de hoogte en volg Laura

14 Juli 2007 | Zuid-Afrika, Port Elizabeth

Het is in de namiddag van mijn 25e verjaardag, als ik aankom in de derde grootste stad van Zuid-Afrika. De zon heeft zijn koers naar de horizon gezet, maar de temperatuur blijft aangenaam in het altijd tropische Kwazulu Natal. Met zowel Indische, Engelse en Zulu-invloeden, beloofd Durban een ware smeltkroes van exotische culturen te zijn. Het bewijs dat Zuid-afrika terecht ‘the rainbow-nation’ genoemd wordt, vind ik hier.

Zoals overal in dit land, zijn ook in Durban de tegenstellingen enorm. De taxi voert me langs townships en luxe villa’s. Ik zie prachtige stranden waar twaalf maanden per jaar gesurft wordt. In centre roepen de marktkoopmannen om het hardst om hun goederen aan de man te brengen. Ze verkopen hier werkelijk alles, van groente en fruit tot kleding en souvenirs. Bedelaars hangen in een dronken roes rond bij de chaos van het busstation. Bij het stadhuis staan luxe BMW’s geparkeerd.

De reden van mijn bezoek aan deze stad is een conferentie van de National Association of Child Care Workers, kortweg de NACCW. Ondanks dat ik mij bevoorrecht voel om hier te zijn en dit een unieke kans is om mijn visie op sociaal werk in dit land te verbreden, zie ik er tegenop mijn verjaardag alleen in een hotelkamer door te brengen.

Op de universiteit is het een drukte van belang. 1200 child & youth care workers zijn hier vanuit alle hoeken van de wereld samen gekomen om de conferentie bij te wonen. Ik hoor van mensen die vanuit het noorden van Zimbabwe naar Durban zijn gelift. Ze hebben dagen over de reis gedaan. Ik zie mensen in traditionele kledij en herken Zulu’s, Venda’s en Xhosa’s.

Het woord conferentie roept bij mij automatisch beelden op van statige personen die in grijze pakken hun publiek vervelen met eindeloze monologen. Niets blijkt minder waar. De conferentie wordt geopend met een gebed, zoals alle officieele bijeenkomsten in dit land.
Na een korte welkomst-speech barst het feest los. Mensen staan spontaan op en beginnen te zingen en te dansen. Iedereen doet mee en wie de woorden niet kent, verzint zijn eigen tekst. Er zijn spandoeken met de namen van alle vertegenwoordigde provincies. Dit beloofd wat voor de komende dagen. Van alles wat ik verwacht had, is dit wel het laatste. Ik kijk mijn ogen uit!

Binnen een paar uur maak ik vrienden. Als ik vertel dat het mijn verjaardag is, staan ze erop die te vieren. Later die avond komen ze naar mijn kamer met een fles Johnny Walker. We drinken, dansen, zingen verjaardagsliedjes en eten slagroomtaart met onze handen want vorkjes hebben we niet. Ze geven me de Tswana-naam Tsholofelo, wat hoop betekend. En hoop heb ik, besef ik met een glimlach, voor alle kinderen van dit prachtige land en voor alle fantastische child care workers die hen vol passie een nieuwe toekomst bieden.

• 14 Juli 2007 - 15:09

Fokje:

Wat een bijzondere manier om je verjaardag te vieren! Van harte gefeliciteerd en nog een heel fijne tijd in Zuid Afrika gewenst! Is er al zicht op een tussenevaluatieverslag?

• 14 Juli 2007 - 17:15

Mama:

wat een prachtig verhaal heb je weer geschreven

• 14 Juli 2007 - 20:04

Anna-joh:

Gefeliciteerd gefeliciteerd!!!
    bijzonder om zo je 25e verjaardag te vieren zeg. Dat zal je nog lang bij blijven

Dikke kus vanuit het nu ook eindelijk wat warmere groningen

• 15 Juli 2007 - 02:37

Marc:

Hey Laurie....ehm nog gefeliciteerd... Ik was t helemaal vergeten, ik kwam er pas een paar dagen later 8ter. 25!!!
    Waar is de tijd gebleven!! Ha Ha
    maarre moet wel ff zeggen dat je super verhaaltjes schrijft... leuk om te lezen.
    Maar moet wel bekennen, dat als ik ze lees, ik je best wel ongelooflijk mis.
    Mijn beste vriendin...zo ver weg...
    Maar ik merk wel dat je je super vermaakt. Heerlijk vind ik dat!
    Ga zelf straks een feestje geven ter ere van mijn 30e verjaardag op t taribush tentenkamp...als t goed is komen er n man of 60 a 70, maar helaas is er 1 grote afwezige... Had je er echt graag bij gehad..
    Maar goed..Laura wens je nog n super tijd daar en hopelijk maak ik daar ook nog een paar weekjes deel van uit.
    Heb echt zin je weer te zien en te spreken.. ( als ik je weer zie, ga ik je eerst een half uur omhelsen)

Love ya!

Marc

• 15 Juli 2007 - 19:05

Marientje:

Ciao bella!!!!!

MI SCUSI, ik ben ook to late...maar heel erg gefeliciteerd lieverd! Meissie...ik zou al deze verhalen echt gaan inbundelen en naar een uitgever gaan, want ze zijn prachtig!!!!!

TI VOGLIO TANTO BENE!

kusmarientje

• 18 Juli 2007 - 12:18

Erin:

hey lieverd! wat een prachtig verhaal weer! en wat geweldig dat je op deze manier je verjaardag hebt gevierd! lijkt me heel byzonder!
    dikke knuffel, liefs

• 21 Juli 2007 - 07:19

Tamara:

Hey,

wat maak je super dingen mee, ben nu wel een beetje jaloers op je, nu ik in nederland ben, mis ik zuid-afrika echt wel!
    wil je nog ff feliciteren en heel veel plezier nog de komende tijd!
    groetjes aan alle kinderen op Protea!

veel liefs Tamara

• 31 Juli 2007 - 10:09

Martin:

Gefeliciteerd Tsholofelo!

• 12 Augustus 2007 - 11:57

Lukas:

Lieve Lau,

Ik ben gisteren in NL aangekomen. De laatste week was nogal chaotisch, maar ik stuur je snel een lang mailtje. In the mean time: experience and enjoy.

Love,

Lukas

• 13 Augustus 2007 - 11:42

Siska:

lovely Laura,

Eindelijk een reactie van mij; ben inmiddels al weer ruim twee weken terug van vier weken Terschelling.Heerlijke tijd gehad daar. En raad eens wat ons vorige week is overkomen: onze eerste kleindochter is geboren!!! Na negen kleinzoons eindelijk een meisje. Ze heet Eline Noa en weegt 3300 gram. Alles is goed met moeder en kind. Dit is toch wel heel speciaal, niet dat een jongen niet welkom was geweest natuurlijk, maar dit is toch echt een cadeautje.
    Tjonge, wat maak jij toch veel boeiende dingen mee en wat schrijf je daar over als een volleerd auteur! Ik moest je nog de hartelijke groeten van Albertje doen.
    Veel liefs, Siska

• 04 September 2007 - 10:01

Erin:

hey lieverd! kom eens op met al je verhalen. dit verhaal is van 14 juli. dat is natuurlijk veel te lang geleden.;p miss ya! dikke smakkerd

• 07 September 2007 - 05:06

Tess-Tess:

Heey Lau-Lau!

Hoe gaat t daar?
    Hier gaat het heel goed!
    Nog 4,5 weekjes en dan zit ik in je buurland!

Hug!
    Tess-Tess

• 17 September 2007 - 12:59

Natasja:

Hey Laura

Hoe is het nu in bij Protea? hoe gaat het met mijn schatjes of hebben ze allemaal een goed tehuis gevonden? met mij gaat het lekker ik woon inmiddels samen met me vriend. het is leuk om die foto's te zien van protea ik realieseerde me niet hoe erg ik de kinderen allemaal mis. jeetje die foto van Mimi en andiswa. jeetje ik mis die meiden echt.

nou ja ik wens je nog veel plezier daar! ik zag laatst trouwens ook je stukje op zuidafrika.nl gaaf joh. ik ga ze echt allemaal bij houden

nou nog veel plezier en ik hoop nog snel iets van je te horen

xxx Natasja