Olifanten-jacht! - Reisverslag uit Port Elizabeth, Zuid-Afrika van Laura Walker - WaarBenJij.nu Olifanten-jacht! - Reisverslag uit Port Elizabeth, Zuid-Afrika van Laura Walker - WaarBenJij.nu

Olifanten-jacht!

Door: Laura

Blijf op de hoogte en volg Laura

26 September 2007 | Zuid-Afrika, Port Elizabeth

Lieve allemaal,
Ja, jullie hebben gelijk, het is alweer lang geleden dat ik wat heb laten horen, maar ik ben lui dus ik plaats een column van vorige maand :)

Olifanten-jacht

Rood zand waait op en vormt stofwolken acher de auto.Grind verdwijnd knarsend onder de brede banden van de fourwheel drive. Ik draai mijn raampje open, de zon staat hoog aan de hemel en het is warm. Zoekend tuur ik over het landschap dat zich eindeloos voor me lijkt uit te strekken. Weidse vlaktes afgewisseld met een dichte begroeiing vormen samen een adembenemend uitzicht. Een kudde zebra’s steekt de dirtroad over, kalm maar alert met gespitste oren.

Na een paar uur rijden in alle windrichtingen, stoppen we op een heuveltop. Dankbaar stap ik uit om mijn benen te strekken. Ondanks het waarschuwingsbord voor leeuwen, besluiten we toch te gaan fotograferen. Voor die ene ultieme foto moet je soms wat over hebben.
Ik geniet van de stilte die af toe verbroken wordt door groepen weeverbirds. Ik luister hoe ze luid kwetterend hun langgerekte nesten bouwen terwijl ik de wereld voor me onafgebroken door mijn camera bewonder en vastleg.

Met niets dan de rust van de natuur om me heen zou ik bijna vergeten dat er steden bestaan, dat ik in een stad woon. Onwillekeurig denk ik terug aan de chaos op Utrecht Centraal, fietsen over de Grote Markt in Groningen, koopzondag, overvolle trams in Amsterdam. Op deze heuveltop in Afrika lijkt het bestaan hiervan ineens onwerkelijk, herinneringen uit een ander leven.

We localiseren de waterpoel. Enigzins ontmoedigd door het feit dat we al zo lang rijden zonder resultaat, vervolgen we onze weg. Alle hoop is nu gevestigd op de drinkplaats. De rit ernaartoe is hobbelig en ik moet me vasthouden om niet met mijn hoofd tegen het plafond van de auto te stoten. We maken een scherpe bocht, stenen op de door droogte gebarsten grond slippen weg onder de banden, vogels vliegen op en dan staan we plotseling oog in oog met de grootste van de Big 5.

Mijn vingers zoeken naar de camera, die door de hobbelige weg van het dashboard is geschoven, mijn blik voortdurend gericht op de olifant, die op nog geen steenworp afstand zijn blik op ons heeft gericht. Seconden lang staat hij volkomen stil, dan schud hij zijn kop en vervolgd langzaam zijn weg. Ik ben zo onder de indruk van dit, bijna majesteuze dier, dat ik ophoud te zoeken naar mijn camera. Met ingehouden adem luister ik naar de zachte, doffe klanken van zijn voetstappen op het pad als hij de auto passeerd.

Over de open vlakte volgen we de bul naar de waterpoel, waar ook de rest van de kudde is samen gekomen. Terwijl de volwassen dieren drinken, vinden pasgeboren olifantjes schaduw onder de brede takken van de acacia’s. Het zachte zonlicht van de namiddag doet het water schitteren. Ik probeer het moment bewust te beleven, de beelden voor altijd in me op te slaan. Dan stap ik uit, vind mijn camera onder mijn stoel, en vereeuwig mijn belevenissen in zinderend Afrika, voor het geval ik het toch ooit mocht vergeten. Missie volbracht.

Iedereen nogmaals dankjewel voor alle lieve kaartjes en berichtjes!
Begin november ben ik in Botswana om daar te werken, jullie horen de verhalen wel weer!

Heel veel liefs van Laura

• 26 September 2007 - 15:14

Martine:

Wauw, mooi beschreven! Das heel wat anders dan stage lopen in ons kouwe kikkerlandje. Winschoten bijvoorbeeld, daar hebben ze wel een mooie rozentuin, maar thats it ;) Wat je stage betreft: hoe gaat het daarmee? Krijg je veel ruimte om je ding te kunnen doen? Veel succes nog en genietze!

Liefs Martine

• 27 September 2007 - 10:13

Joost:

jo jo Hage,
    idd mooi geschreven,ooit aan gedacht om je memoires vast te leggen zodat iedereen er van kan genieten? laatst liep ik ook te wandelen en plots uit het niets kwam daar Bokito aangelopen,hij was verdwaald en vroeg de weg terug naar Stuttgart.Toen ik hem dat had vertelt,onder het genot van een biertje natuurlijk,zij hij plots;............. en juist op dat moment werd ik wakker.SHIT. veel plezier nog daar en tot later.

• 27 September 2007 - 12:46

Tamara:

hey,

hoe is het?
    wat weer een super verhaal!!!
    hoe gaat het op stage?
    wil je ze allemaal ff de groetjes van me doen!
    heel veel succes en geniet ervan!

veel liefs tamara

• 27 September 2007 - 13:48

Erin:

uhm..was het soms wat laat toen je dit verhaal erop zette? haha! het staat er twee keer op. haha! tsja...of ik ben gek! ja...daar hoeven we ook niet over te twijfelen. ;p
    dikke smakkerd

• 27 September 2007 - 13:49

Erin:

onee..haha! tijdstip staat erbij...dan was je vast moe ofzo?! xxxxxxxxxx

• 27 September 2007 - 15:37

Laura:

Hai allemaal!
    Ja, Eer, sorry, haha, wat ben je weer heerlijk kritisch. De computer en het internet werken soms niet goed en dan ben ik soms in de veronderstelling dat het wel lukt als ik 30 keer op dat knopje verzenden ram... Forgive me, haha!
    Thanks voor de lieve berichtjes iedereen, vind het altijd zo super om van jullie te horen!
    Joost, groeten aan Bokito als ie weer eens langs wandelt in je dromen, heb zin je weer te zien als ik terug ben!
    Martine, Rozentuinen zijn ook mooi, haha, geniet ervan! Jou stage ook leuk? Ben benieuwd naar de verhalen en lief dat je altijd zo trouw berichtjes stuurt!
    Tamara, van iedereen de groetjes terug, de kids missen je!
    Heel veel liefs!
    Laura

• 29 September 2007 - 08:02

Erik:

Wow! Kippenvel.. Wat een mooi verhaal!! En gelukkig niet opgegeten door de leeuwen :-D
    Waar ga je in Botswana voorlichting geven? Enneuh.. Weet je nog van die pinautomaten daar ;-)
    Dikke kus

• 30 September 2007 - 10:00

Jildou:

Wat leuk om weer eens wat van je te lezen!Je maakt behoorlijk wat mee! ik ben jaloers!! haha. als ik op mijn stage ben zie ik alleen maar hekken wanner ik naar buiten kijk. :( nog veel plezier daar!!
    Liefs, Jildou

• 30 September 2007 - 10:33

Marga En Gerard:

We hebben weer genoten van je prachtige verhaal. Je moet, als je weer thuis bent, dit opsturen naar een uitgeverij.
    Fijn, dat je zulke uitzondelijke dingen meemaakt. Toby wordt zeer dik en vermaakt zich heel goed buiten.Hij vindt het prachtig. De bank is een favoriete plek. Hij kan vanaf daar de hele tuin overzien. Tot ziens,
    Marga en Gerard.

• 01 Oktober 2007 - 21:41

Siska:

Lovely Laura,

Wat weer een fantastisch mooi verhaal (ben het helemaal met Marga eens, misschien kun je Gerard inschakelen). Maar kijk wel uit voor die jumbo's!
    Ik vind het altijd een moeilijke keuze die je moet maken, of volop genieten van het moment supreme of je bezighouden met fotograferen en eigenlijk wil je beide.
    Herman en ik komen eind deze maand een klein eindje jouw kant op, we hebben nl een reisje naar Zuid-Spanje geboekt waar we allebei heel veel zin in hebben.
    Van Albertje moest ik je weer de hartelijke groeten doen, ze gaat ons half november helaas verlaten wat we allemaal erg betreuren. Ook moest ik zeggen dat je na je terugkomst nog zeer welkom bij ons bent.(wanneer ook alweer?)

Pas goed op jezelf en ontvang veel liefs van Siska

• 03 Oktober 2007 - 14:42

Margreet Zijgers:

Hee Lau!
    Mooie verhalen hoor! Volgens mij heb jij het enorm naar je zin! Ga er lekker van genieten! En kom veilig thuis!
    Groetjes Margreet