Kind van Afrika
Door: Laura
Blijf op de hoogte en volg Laura
02 December 2007 | Zuid-Afrika, Port Elizabeth
Je lijkt zo klein en kwetsbaar naast de agent, die jou in zijn gesteven uniform binnenbrengt. Je laat je door hem aan je hand vasthouden maar je kijkt naar de grond, terwijl de agent me, volkomen zakelijk, je file overhandigd. Hij dreunt wat formaliteiten op en vertrekt dan, zonder jou nog een blik waardig te gunnen.
Ik kijk hoe je daar staat, op blote voeten, bang en alleen, en kniel bij je neer. ‘Molo, Unjani?’ vraag ik zacht en voor het eerst kijk je op* (‘Hallo, hoe gaat het?,’ in Xhosa, een van de elf officiele talen van Zuid-Afrika). Ik vang een glimp van je grote zwarte ogen op, voor je ze vluchtig weer op de grond richt. Ik vertel je dat je een tijdje bij ons komt wonen, in een huis met een heleboel andere kinderen. Aarzelend pak je mijn uitgestoken hand en samen stappen we de drempel over die jou naar een nieuw hoofdstuk in je leven leidt.
Jij bent slechts een van de vele kinderen die ooit een tijdelijk huis vonden bij Protea Place of Safety. Een ding hebben jullie gemeen, een verleden vol ellende en een onzekere toekomst. Ik kan maar moeilijk wennen aan de hulpeloze aanblik die jullie stuk voor stuk bieden in die eerste momenten. Maar het wordt echt beter, dat beloof ik je.
Bij ons mag je officieel maar drie maanden blijven maar helaas duurt het vaak maanden, soms zelfs jaren voordat we een plaats voor je gevonden hebben. Meestal in een kindertehuis want terug naar huis is vaak geen optie.
De eerste dagen breng je verward door. Je begrijpt niet wat de juf tegen je zegt want ze spreekt in Afrikaans. Je kent alleen Xhosa en hebt nooit iets anders gehoord. Ik zie dat je in de eetzaal slechts je ogen sluit bij het gebed, je kent de woorden niet. Je mist je moeder en je snapt niet waarom je hier bent. Hoe kan ik aan je uitleggen dat het echt beter voor je is om bij ons te zijn, vraag ik me vertwijfeld af. Ik kijk naar je wanneer je je terugtrekt als de andere kinderen spelen maar ik weet dat je gauw zult opstaan en met ze mee zal doen. Je moet het nu zelf doen, al ben je nog zo klein. Niemand vraagt zich af of zoiets eerlijk is.
Eerlijk of niet, flexibel als je bent zet je door. Binnen enkele dagen begroet je me met een glimlach van oor tot oor en speel je met de anderen alsof je nooit iets anders gedaan hebt. Misschien lijkt geluk groter naarmate de situatie ellendiger is maar als ik jou dan zie kan ik bijna niet geloven dat alles wat ik lees in je achtergrondrapporten echt over jou gaat. Dat jij al zo veel pijn en verdriet in je jonge leventje hebt gekend. Je bent zo dapper en enthousiast. Wat leer je mij veel, zonder het zelf te beseffen. Kind van Afrika, ik ben trots op jou.
03 December 2007 - 00:08
Jordy:
hey meisje! je komt toch ooit nog wel terug he? want zo te horen ben je aardig aan het vastgroeien daar.. misschien is dat ook wel een goede zaak! wat een indrukwekkend verhaal weer.. in gedachte zie ik het zo voor me.. gelukkig hebben ze jou om een beetje op ze te passen..
kus.. j -
03 December 2007 - 09:40
Emmie:
als je dit verhaal hoort dan krijg je een heel goed idee hoe erg het voor die kinderen is
lau kunnen wij hier in nederland ook helpen??
kus van emmie -
03 December 2007 - 11:46
Erik:
Wat een ontroerend verhaal, Lau! Niets bij voor te stellen hoe het is om in de huid van een van de kinderen te leven. Gelukkig komt die glimlach al snel, betekent dat het er veilig genoeg is!
Hoop je snel weer te zien en wens je nogmaals heel veel sterkte!!
Dikke dikke kus -
03 December 2007 - 12:53
Mama:
Ik krijg er tranen van in mijn ogen. -
03 December 2007 - 14:12
Tinie Alma:
soms ontmoet je mensen, die voor altjd een plekje bij je houden. Soms lees je verhalen die je niet meer loslaten. Dankje Laura, liefs Tinie -
05 December 2007 - 21:31
Erin:
brok in mijn keel, tranen in mijn ogen!
ik hou van jou lieve laura!
xxxx -
25 December 2007 - 07:27
Tess-Tess:
Ben er stil van.
Gelukkig, als je ook kijkt naar Bianca, die je betovert met haar glimlach, weet je dat het werk dat jij (jullie) daar doen niet voor niets is.
Maar hartverscheurend blijft het wel.
Dikke kerst knuffel voor jou en de kindjes! HUG! -
22 Februari 2008 - 14:06
Janneke:
Ik lees je bericht nu pas, ik ben me vergeten aan te melden om deze site ook te volgen. Heb af en toe wel je columns gevold. Wat schrijf je mooi zeg. Echt bijzonder!
Een traan op mijn wang bij het lezen van dit verhaal zegt genoeg denk ik. Zo herkenbaar, de kwetsbaarheid van de kinderen, de machteloosheid die jij voelt en het streven naar contact. Je bent een kanjer meid! Ik ben trots op je!
Tot snel! X jan